پیرو سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در مورد خانواده

ساخت وبلاگ

تحولات تکنولوژیکی تحولات اجتماعی و فرهنگی جوامع را رقم می زند چه هیچ نواوری صنعتی از حیث پیامدی خنثی نیست و دارای اثرات مثبت و منفی زیادی است بعنوان نمونه ورود فناوری تلفن همراه بر بخش های دیگر جامعه تاثیر داشته است مثلا ورود تلفن همراه و فناوری اینترنت آن، در کنار انواع قابلیت های آن از قبیل پیامک و انواع اپلیکیشن ها، نرم افزارهای شبکه های مجازی ، بازی ها، صدا و تصویر و...همه به نوعی بر کاربران این سیستم ها اثرات متعددی می گذارند بدلیل فقدان اطلاعات اولیه و عمومی کاربران در نحوه استفاده و بکارگیری این فناوری ،گاهی اثار مخرب استفاده از این ابزار برای افراد و خانواده بسیار نگران کننده است گرچه نمی توان کارکردهای  مثبت و مفید این فناوری را انکار کرد و در نوع خود یک انقلاب فناوری عظیمی محسوب می شود اما عدم امادگی قبلی جوامع وارد کننده این فناوری و اموزش عمومی آن می تواند بحران های اخلاقی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی متعددی را دامن بزند .

 امروزه همه ما در کوچه و خیابان، مدرسه و دانشگاه ، ادارات و .. افرادی را مشاهده می کنیم که مشغول استفاده از تلفن همراه هستند جدا از نگرانی های موجود در این زمینه که در فرصت و مجال جداگانه ای می توان تحلیل کرد – بعنوان نمونه اعتقاد عده ای از کارشناسان بر این است که نسل بعدی با روند فعلی استفاده اعتیاد گونه از فناوری تلفن همراه نسلی با ساختار استخوانی نامناسب (دیسفورمیای اندامی ) و یا از درجه بالایی از ابتلا به انواع اختلالات روانی و رفتاری رنج خواهد برد- که فی الواقع سلامت جامعه را با تهدید جدی مواجه می کند . این فناوری بعنوان واسطه ارتباط های مستقیم و رودری عمیق بین اعضای خانواده عمل کرده و گرمی چنین روابط عمیق و پراحساس را از آن سلب می کند. واسطگی تعامل بین اعضای خانواده دلسردی بین آنها را رقم خواهد زد زن و مردی  که بجای ارتابط حضوری و کلامی رودرو بواسطه و از طریق این فناوری نسبت به یکدیگر ابراز محبت می کنند یا فرزندانی که بجای ارتباط حضوری از مکانیسم این فناوری از احوال والدین و دیگر اعضای خانواده مطلع می شوند متوجه نیستند که به مرور مشمول مصداق " از دل برود هر آنکه از دیده برفت " خواهند شد . بیهوده نیست که قدیمی ها گفته اند محبت و گرمی انسان ها را از چشمان ادمها می توان خواند به همین سیاق دروغ و ریا انسان ها را هم با نوع نگاه چشمی شان می توان فهمید بقول سعدی عزیز "رنگ رخسار خبر می دهد از سر درون  " .پرواضح است  فاصله فیزیکی بین اعضای خانواده ، محبت را هم ساختگی خواهد ساخت کم نیستند افرادی که در پاسخ به گلایه پدر و مادر یا خواهر و برادران خود ، بدروغ ادعا می کنند در حایی دور و یا مسافرتی و مکان دوری هستند در حالی که شاید در چند قدمی عزیزانشان هستند همه این مناسبات خانوادگی بیمارگونه ناشی از ماهیت این ابزار ارتباطی است چرا که چنین ابزاری امکان و شرلیط دروغ را فراهم می کند .

بارها در محفل های خصوصی وجمع های خانوادگی و فامیلی شاهد بوده ایم که هرکسی گوشی به دست در گوشه ای از اتاق یا در حضور جمع مشغول بازی یا ارسال پیامک یا چت و سیر در دنیای شبکه های مجازی است دریغ از توجه و تعامل با دیگران و دریغ از مبادله یک جمله بین حاضرین . سکوتی مرگبار بر فضای عاطفی اعضا حاکم است نه ارتباط کلامی در کار است و نه از ارتباط غیر کلامی به عبارت دیگر ادم احساس غریبگی و ناآشنایی می کند در حالی که در جمع هستیم اما احساس تنهایی می کنیم . تاسی و توسل به چنین ابزارهایی خواه ناخواه حضور فیزیکی را کمرنگ کرده و به میرایی چنین حضوری دامن می زند ادمها همه چیز را به قیاس عقل ابزاری می سنجند و فکر می کنند هزینه حضور و دورهم جمع شدن را می توان با مصلت یک مکالمه سرد و بی احساس از طریق تلفن همراه جمع و جور کرد اما براستی متوجه نیستند "تنهایی و احساس غربت " انسانها در حالی که در کنار عزیزان خود هستند دردی است ویرانگر.

احیای سنت های نیک گذشته دورهم جمع شدن فامیل و خانواده به شرط کنار گذاشتن این ابزار های مخرب شدنی است باید اذعان کنیم خیلی از ماها متوجه نیستیم که این دلسردی روابط میان اعضای خانواده ، اختلالات روانی و رفتاری که دچارش شده ایم ، احساس تنهایی مان، تجربه افکار وسواسی و ...همه نتیجه اعتیاد به این ابزارهاست .متاسفانه امار مرگ و میرهایی که در خلوت و تنهایی مان اتفاق می افتد کم نیستند، هرروز صفحات حوادث روزنامه ها پر است ازاخبار مربوط به مرگ کسانی در در اوج تنهایی در اپارتمانی یا منزلی رخ داده است و زمانی نزدیکان مطلع می شوند که بوی تعفن فضای محیط را فراگرفته است مرگی جانکاه و در تنهایی. مطمئنا اموزش های صدا وسیما ، فرهنگ سازی در این مورد ، اموزش خانواده ها می تواند مانع از تعمیق و گسترش این بیماری دردناک در جامعه شود باز تعریف مناسبات افراد جامعه با فناوری های نوین در کاهش پیامدهای منفی آنها بی تاثیر نخواهد بود.

 

تبیین واقعی و ملموس چرایی افزایش جمعیت .

مساله لزوم افزایش جمعیت از چند لحاظ قابل بررسی است  از حیث ایدئولوژیک، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی

از نظر ایدئولوژیک کاهش جمعیت یک کشور به معنای مرگ یک ملت و در نتیجه تاریخ آن ملت هست هویت هر جامعه با تاریخ و فرهنگ دیرینه آن ملت شناخته می شود این جمعیت است که تاریخ ساز و فرهنگ ساز جامعه است لذا پروژه ملت سازی ادیان در توسعه قلمرو ایدئولوزیکی یا دینی خود (از طریق اعزام مسیونر ها و مبلغین دینی برای ترویج آیین مسیحیت به مناطقی در اسیا و افریقا و آمریکای لاتین) به معنای حقانیت آن سیستم اعتقادی و مذهبی و در عرصه جهانی، اثرگذاری در معادلات بین المللی است چرا که اعتقاد بر این است دینی که پیروان بیشتری دارد بخاطر برخورداری از گستره دینی و اعتقادی وسیع در تحمیل خواست و اراده خود بر جهان و در نتیجه تنظیم مناسبات جهانی موفق تر عمل خواهد کرد چرا که در راستای ایده برخورد فرهنگ ها و تمدنهای هانتیگتون امروزه نوبت مواجهه و رویارویی فرهنگی و ایدولوزی هاست و تجلی این مواجهه، صف کشی ادیان و تهییج و تحریک حساسیت های دینی است.

از حیث اجتماعی وسیاسی هم کاهش جمعیت به معنای تضعیف بنیان و شالوده  امنیت داخلی و خارجی است برخورداری برخی از کشورها از رشد جمعیت بالا خواه ناخواه بعنوان عامل بازدارنده در مناسبات و روابط بین المللی است نوعی سلاح سرد برای جلوگیری از تجاوز و تعدی جوامع متخاصم به قلمرو سرزمینی و مانعی بزرگ در تاسی و طفیلی گری نسبت به جوامعی که از توان و قدرت اقتصادی ، سیاسی و نظامی برتری برخوردارند . با این توصیف کاهش رشد جمعیت به نوعی ترجمان تهدید و تضعیف پایه های استقلال سیاسی جوامع نیز هست .

از حیث اقتصادی کاهش جمعیت به معنای کاهش نیروی مولد اقتصادی جامعه است همچنین کاهش نیروی انسانی مولد به معنای تولید کمتر و کاهش تولید ناخالص داخلی و تولید سرانه است این وضعیت به کاهش ظرفیت اقتصادی کشورها و تبدیل آنها به مصرف کنندگان صرف تولیدات و محصولات کشورهای صنعتی منجر می شود که نتیجه آن وابستگی اقتصادی به کشورهای صنعتی و بدنبال آن وابستگی اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی است. با عنایت به موارد فوق قوت و قدرت حکومت ها معلول و مولود برخورداری آنها از رشد جمعیت بالاست . روتق اقتصادی تحکیم مبانی نظامی و فرهنگی جوامع در کنار سرمایه های مادی بیشتر مرهون سرمایه انسانی آنست و کاهش رشد جمعیت تهدیدی بزرگ علیه موجودیت آن جامعه است .

انقطاع نسل، تضعیف قدرت دفاعی و نظامی کشور،  پدیده سالمندی جامعه و در نتیجه بالارفتن هزینه نگهداری از سالمندان بدون زمینه سازی برای جمعیت جایگزین آنها هزینه ای است سنگین بر جوامع . واقعیت این است که مساله کاهش رشد جمعیت در کشور ما ، ارتباط مستقیمی با سیاست های قدرت های جهانی دارد به این معنا که کشورهایی چون امریکا کاهش جمعیت را یک ابزار موثرتر از قدرت نظامی می داند انها سعی می کنند با ترغیب جمعیت کشورها به کاهش زاد و ولد و تبلیغ بی فرزندی ویا تک فرزندی پروژه سیاسی شان را در آن کشورها به پیش ببرند بعنوان نمونه ایالات متحده ایران توسعه یافته و پیشرفته را تهدیدی جدی علیه خود و منافع خود می داند چرا که ایران کشوری است که گفتمان تکثر قدرت در جهان را مطرح کرده و سعی در پیاده سازی آن دارد این اقدام ایران ایده هزمونی قدرت واحد بعنوان محصول نظام نوین جهانی را به چالش کشیده است از این رو تهدیدی جدی مقابل زیاده خواهی قدرت های جهانی است . طبق گزارشاتی که از عملکرد کلوب های سیاسی و اقتصادی وابسته به دولت امریکا انتشار یافته است در این کشور برای ترغیب مردم دیگر کشورها دراسیا ، افریقا و امریکای لاتین، به توقف یا کاهش ازدواج و از طریق آن کاهش رشد جمعیت،  رشد جمعیت را به عنوان یک تهدید بزرگ زیست محیطی و مرگ منابع طبیعی در جهان تلقی می کنند مثال دیگر اینکه اتاق فکرهای متعدد سیاست خارجی امریکا بحث اجتناب از مواجهه نظامی رودرو با ایران را مطرح می کنند و معتقدند در کوتاه مدت منافع و سیاست های توسعه طلبانه امریکا از طریق روند فعلی کاهش ازدواج و تمایل زوجین ایرانی به کاهش نرخ زاد و ولد عملی خواهد شد بالاخره کشور ضعیف تر براحی تسلیم مطامع و خواسته های کشورهای قدرتمند خواهد شد و کاهش رشد جمعیت این مهم را به انجام می رساند این مباحث بخوبی نشان می دهد که نباید با کاهش جمعیت صرفا بعنوان یک اتفاق و رویداد معمولی داخل کشور نگاه کرد چنین طرحی یک ریشه در خارج از مرزهای کشور دارد. یکی از دانشجویان ارشد ما در پایان نامه خود به عملی سازی این پروژه از طریق رسانه ها و شبکه های مجازی پرداخته و بخوبی نشان داده است که چگونه تمایل به تجرد بین پسران و دختران ایرانی ( طبق امار در حاضر 11 میلیون دختر و پسر مجرد داریم که از سن ازدواج آنها می گذرد ) همچنین ترویج تک فرزندی بین زوجین ایرانی از طریق شبکه های مجازی با توجیهات بسیار هوشمندانه هدایت و راهبری می شود با این منطق، لزوم توجه و تاکید جدی جامعه و خانواده های ایرانی به اهمیت خانواده و احیای ارزش های آن خاصه ازدواج و رشد جمعیت مشخص می شود. امروزه توجه به مقوله رشد جمعیت و تشکیل خانواده نه یک رسالت صرفا فرهنگی که یک رسالت سیاسی ، دینی و ملی هم هست.

پایان 

وبلاگ جامعه شناسی...
ما را در سایت وبلاگ جامعه شناسی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sociobloga بازدید : 230 تاريخ : پنجشنبه 18 شهريور 1395 ساعت: 14:10